Hz. Meryem Kaç Tane Melekle Konuşuyordu?

0
5.098 views

Bazı ateistler ve Hristiyanlar  Kuran’da bir yerde Hazreti Meryem’in tek melek, diğer bir yerde ise birden fazla melekle konuştuğunu yazdığını, bunun ise çelişki olduğunu iddia etmektedir. Öncelikle söz konusu ayetlere bir göz atalım:

17- Onlarla arasına bir perde çekmişti. Biz de ruhumuzu ona göndermiştik de o kendisine sapasağlam bir insan şeklinde görünmüştü.

18- Meryem demişti: “Ben senden, Rahman’a sığınıyorum. Takva sahibi biriysen dikkatli ol.”

19- Ruh dedi: “Ben, sadece Rabbinin elçisiyim. Sana tertemiz bir oğlan bağışlamak için buradayım.” (19-Meryem-17-19)

 

41-(Zekeriya) yalvardı: “Ey Rabbim! Bana bir işaret göster!” “İşaretin şudur ki,” denildi, “üç gün boyunca yüz işaretleri dışında insanlarla konuşma! Rabbini hiç durmadan an ve gece gündüz O’nun sınırsız şanını yücelt!”

42- Ve o zaman melekler “Ey Meryem!” dediler, “Allah seni seçti ve tertemiz kıldı; seni bütün dünya kadınlarının üstünde (bir konuma) çıkardı.

43- Ey Meryem! Rabbine huşu ile bağlan, secdeye kapan ve (O’nun önünde) eğilenlerle birlikte eğil.”(3-Ali İmran-41-43)

Meryem süresinde bir melekten, Ali İmran süresinde ise birden fazla melekten bahsedildiği doğrudur. Ancak iki ayetin çeliştiğini iddia etmek için, iki ayetin aynı olaydan söz edildiğini iddia etmek gerekmektedir. Ancak iki ayetin, iki farklı zaman ve olaydan bahsettikleri çok açıktır.. Dolayısı ile birinde tek, diğerinde birden fazla melekle konuştuğundan bahsetmesinden hareketle bir çelişki olduğunu iddia edemeyiz. Nitekim Allah’ın Hz. Meryem’le özel olarak ilgilendiği Kuran’da açıkça belirtilmektedir:

37-Allah, onu güzel bir kabulle kabul etti ve onu güzel bir bitki gibi besleyip büyüttü. Onu, Zekeriyya’nın korumasına verdi. Zekeriyya, mihrapta onun yanına her girdiğinde, orada bir rızık bulur ve sorardı: “Meryem, bu sana nereden?” Meryem de “Bu, Allah katındandır; çünkü Allah dilediğini hesapsızca rızıklandırır.” derdi. (3-Ali İmran-37)

Hz. Meryem’in meleklerle sadece bir kere görüştüğünü iddia etmenin mantıklı bir gerekçesi yoktur. Dolayısı ile söz konusu çelişki iddiasının herhangi bir akli temeli yoktur. Bu kadar açık bir olaydan dolayı İslam’a karşı eleştiri getirilmeye kalkınması, İslam düşmanlarının İslam karşısındaki acizliklerinin sayısız delillerinden biridir.

WordPress › Hata